Romalılar haklı mı çıktı? Mars, 225 milyon km uzaktan Dünya’yı etkiliyor

Yeni bir araştırmaya göre Mars’ın yerçekimi Dünya’daki okyanus akıntılarını yönlendiriyor.

Romalılar haklı mı çıktı? Mars, 225 milyon km uzaktan Dünya’yı etkiliyor
Yayınlama: 13.03.2024
A+
A-

Derin deniz akıntılarına ilişkin jeolojik kayıtlar, Dünya ile Mars’ın yörüngeleri arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı; bu bağlantı, görünüşe göre geçmiş küresel ısınma olaylarını ve hatta okyanus dolaşımını da etkilemiş durumda.

Nature Communications’da yayınlanan bir analizde, derin akıntıların 2,4 milyon yıllık bir artış ve azalış döngüsü gösterildi.

Bu gel-git, Güneş’ten gelen enerjinin arttığı dönemlerle ve daha sıcak küresel iklimlerle bağlantılı.

Dünya genelindeki yüzlerce sondaj sahasından 50 yılı aşkın bir süre boyunca toplanan veriler, derin deniz akıntılarının hızının her birkaç milyon yılda bir değiştiğini ortaya çıkardı.

Sydney Üniversitesi’nden Dr Adriana Dutkiewicz, “Derin deniz tortul verilerimizde bu 2,4 milyon yıllık döngüleri bulduğumuzda şaşırdık. Bunları açıklamanın tek bir yolu var: Güneş’in etrafında dönen Mars ve Dünya arasındaki etkileşimlerdeki döngülerle bağlantılılar.”

Yani Dünya’nın Mars’a olan çekimi, gezegenimizin derin deniz akıntılarında derin değişikliklere neden oluyor.

Bu çekimsel etkileşim, Dünya’nın her 2,4 milyon yılda bir daha yüksek düzeyde güneş ışınımına ve daha sıcak bir iklime sahip olduğu anlamına geliyor.

Daha sıcak döngüler, daha güçlü derin okyanus dolaşımı nedeniyle derin deniz rekorlarındaki kırılmalarla ilişkili.

Okyanus akıntıları dünyanın farklı yerlerindeki iklimde önemli bir rol oynuyor.

ROMALILARDA MARS’IN ANLAMI

Latince karşılığı “Martius” olan “Mart” kelimesinin kökeni, Antik Roma mitolojisinde Savaş Tanrısı olarak geçen Mars’tan gelmektedir. Birçok farklı dilde März, Maris, Marzo, Maart gibi birbirine benzer kelimelerle ifade edilen Mart, Güneş Sistemi’nin son yıllarda en çok merak edilen gezegeni olan Mars’a da adını vermektedir.

romalilar hakli mi cikti mars 225 milyon km uzaktan dunyayi etkiliyor 0 7z9uhIJt

Antik gümüş Roma parasında Mars

Julius Caesar’ın yeniden oluşturduğu “Jülyen Takvimi”ne geçene kadar yılın ilk ayı olarak takvimde yer alan Mart, kış bastırdığında ara verilen savaşların yeniden başlatılması için de en şanslı dönem olarak kabul edilmiştir.

Bu ay, hissettirdiği iklim etkileriyle birlikte baharın gelişini de müjdelemektedir. Rivayetlere göre çok kudretli bir tanrı olan Mars’ın onuruna her yıl çeşitli festivaller düzenlenmiş; Romalılar canlanmaya başlayan doğayı festivallerle karşılayarak havaların ısınmasıyla birlikte savaş borularını çalmış ve seferler için hazırlıklarını başlatmışlardır.

Cosmos Magazine, TRTHaber

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.