Assan Alüminyum karbonsuzlaşma yol haritasını yayınladı

Kibar Holding çatısı altında faaliyet gösteren yassı alüminyum sektörünün önde gelen şirketlerinden Assan Alüminyum, sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında ‘Karbonsuzlaşma Yol Haritası 2050’yi yayınladı

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:

Şirket yol haritası kapsamında karbon ayak izini 2030’a kadar 7 ton, 2035’e kadar 3 ton karbondioksit eşdeğerine (CO2e/t), 2050’ye kadar da net sıfır değerine ulaştırmayı hedefliyor.

Assan Alüminyum, son yıllarda hız verdiği sürdürülebilirlik faaliyetlerine devam ediyor. Şirket yüzde 100 iklim etiketli olarak International Finance Corporation’dan (IFC) aldığı 90 milyon dolarlık yeşil kredi desteğiyle hayata geçirilen yatırımlarında üretim kapasitesini yükseltirken, enerji ve kaynak verimliliğini de beraberinde artırıyor, karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji yatırımları da şirketin karbonsuzlaşma yolculuğundaki en önemli adımlarından biri.

Şirket bu kapsamda, ‘Karbonsuzlaşma Yol Haritası 2050’yi yayınladı. Şirketin hazırlanan yol haritasına göre hedefi karbon ayak izini 2030’a kadar 7 ton, 2035’e kadar da 3 ton karbondioksit eşdeğerine (tCO2e/t) ulaştırmak, 2050’ye kadar ise net sıfır değerine ulaşmak.

Bugün küresel emisyonların yüzde 2’sini, bir milyar ton karbondioksit eşdeğeri (1 Gt CO2e) ile alüminyum sektörünün oluşturduğunu vurgulayan Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, sektörün bu oranı sınırlandırmak için önlemler alması gerektiğini belirtti. Güngör, önlem alınmaması halinde emisyonların, nüfus artışı ve ekonomik gelişmenin etkisiyle 2050’ye kadar hatırı sayılır oranında artacağının öngörüldüğünü söyledi.

Güngör, sektörel karbonsuzlaşma yol haritasında yer alan adımları şöyle açıkladı:

’’Düşük karbonlu elektrik enerjisi tedarikine geçiş, geri dönüştürülmüş (ikincil) alüminyum ham maddesinin kullanımının yaygınlaşması, kaynak verimliliği, tüm değer zincirinde düşük karbonlu üretim için yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve bu teknolojilerin 2030 yılına kadar ticarileştirilmesi.’’

Güngör, şirket olarak bu yol haritası üzerinden kendi planlarını oluşturduklarını belirterek, 2025, 2030, 2035 ve 2050 yılları için atmayı planladıkları adımları şu şekilde açıkladı: 2025 yılına kadar netleşen yol haritamız ışığında ilk etapta hedeflerimiz, yüksek hurda ve ikincil alüminyum içerikli ürünlerin geliştirilmesi, geri dönüşüm hurda işleme kapasitemizin artırılması, düşük karbonlu birincil alüminyum kullanımımızın genişletilmesi, yenilenebilir enerji kapasitemizin artırılması ve enerji verimliliği projelerinin devamlılığı. 2035 yılına kadar 2025 hedeflerine ek olarak pilot elektrifikasyon projelerinin hayata geçirilmesi ve pilot net sıfır ön boyama teknolojileri konusunda gelişim hedefledik. 2050 yılına kadar ise döngüsel ekonomi yaklaşımımızla tam elektrifikasyonun devreye alınmasıyla birlikte Kapsam 1, 2, 3 için net sıfıra ulaşmayı hedefliyoruz.

’’Sektörümüze örnek oluşturacak pek çok ilke imza attık’’

Güngör, şirketin sürdürülebilirlik faaliyetlerinin sonucu olarak, global ölçekte alüminyum sektörünün tüm değer zinciri için sürdürülebilirlik çerçevesini belirleyen inisiyatif konumundaki Aluminium Stewardship Initiative’den (ASI) hem Tuzla ve Dilovası üretim tesisleri hem de geri dönüşüm tesisinin küresel sürdürülebilirlik prensiplerine uygun faaliyet gösterdiğini tescil eden Performans Standardı Sertifikası’nı aldıklarını hatırlattı.

Yapılan açıklamaya göre şirketin kendi teknolojik bilgi birikimi ile geliştirdiği 3423 ve 6005A ürünleri yüksek oranda birincil alüminyum harici geri dönüştürülmüş malzeme ile üretiliyor. 3423, eşdeğer ürünlere göre yüzde 50’nin üzerinde daha düşük karbon ayak izine sahipken, 6005A ürününde bu oran yüzde 85’e kadar çıkabiliyor. Öncelikle inşaat sektörü olmak üzere, otomotiv ve ambalaj sektöründeki belirli kullanım alanlarında faydalanılabilecek bu ürünler, Ar-Ge çalışmalarının ve sürekli döküm uzmanlığının başarılı sonuçlarına birer örnek.

Şirket, Manavgat’ta bulunan hidroelektrik enerji üretim tesisi ile üretim tesislerinin yıllık elektrik enerji tüketimine yakın temiz enerji üretimi gerçekleştirerek sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunuyor. Şirket ayrıca yakın zamanda yol haritası kapsamında da Karaman’da kurulu olan ve anlık 10 MWp enerji üretim kapasitesine sahip güneş enerjisi santralini bünyesine kattı.

’’Dünyamıza karşı sorumluyuz’’

Göksal Güngör, Assan Alüminyum olarak, ‘Geleceği tüketmeden üretiyoruz’ yaklaşımları doğrultusunda üretimden yönetime, tedarik zincirinden geri dönüşüme uzanan geniş bir yelpazede bütüncül sürdürülebilirlik yaklaşımını benimsediklerini belirtirken; güvenilirlik, esneklik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik değerleri ışığında faaliyetleriyle ülke ekonomisine katma değer oluşturup dünyaya ve doğaya karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.